mandag, desember 25, 2006

Let etter julens glede!

"Julen er kommet med solverv for hjertene bange", skriver Grundt­vig.
Vintersolverv er passert, mørketiden er på vikende front. For mange er julen en tid da ulike følelser melder seg. Mange kjenner på savn og ensomhet, kanskje særlig fordi julen i så høy grad står for felleskap og sosialt samvær. I stedet for å holde fast på det som er vanskelig, vil jeg oppfordre til å lete etter julens glede. Den ligger der, gjemt på ulike steder og i ulik innpakning, helt siden budskapet lød for første gang: ”Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for alt folket. I dag er det født dere en Frelser, han er Messias, Herren.” Mørket på nattehimmelen ble splintret av et stort lys.
Lyset som fordriver mørket, det er tegnet som ledsager juleevangeliet helt fra første stund. Guds oppgjør med mørkets makt begynner her: "Ditt komme, Herre Jesus, forvandler jordens natt og bringer lys til mange som føler seg forlatt.." (Svein Ellingsen, NoS 71).
Juleevangeliet er kalt for den nye begynnelse, Guds nye begynnelse med jorden og med oss. Jesus kom og tok bolig i blant oss og i oss, så også vi får begynne på nytt.
Det nye kan bestå i å flytte oppmerksomheten bort fra det som kjennes tungt og vanskelig og i stedet begynne å samle på de gode opplevelsene, gledene som finnes gjemt langs veien. De er der, de må bare oppdages. Julen hjelper oss med det.