lørdag, mars 31, 2007

Knokkelfunn mot påsketro?

Film om gravfunn i Jerusalem
I middelalderen lå det mye penger og prestisje for den kirken som kunne skilte med en knokkelbit fra en av kirkens helgener på alteret eller et skrin i krypten med de jordiske rester fra et troens forbilde.
I dag ligger det mange penger i det motsatte: I forsøk på å motbevise det de kristne tror. Senest i boken da Vinci-koden. Dan Browns påstand om at Jesus ikke døde på korset, men giftet seg med Maria Magdalena og stiftet familie, er nå på nytt brakt til torgs via et gravfunn i en bydel i Øst-Jerusalem i 1980. Nå, 25 år etter, har ”Titanic”-regissøren James Cameron laget en film om funnet, og i den åpnes det for teorien om at det er Jesus fra Nasaret som er begravet i kisten, og at knoklene altså skulle stamme fra ham. Navnet på kisten er ikke entydig. Ved siden av står en kiste med navnet ”Mariamene” risset inn. Fra en amatørarkeolog kommer idéen om at dette kan være Maria Magdalena. Og ved siden av disse står en kiste med påskriften ”Judas, sønn av Jesus”. Det står riktignok strid om navnene p.g.a. av skrivemåten, Jesus var dessuten et ganske utbredt navn på den tiden, men uansett, her aner filmskaperen et stort potensiale for oppstyr, debatt og solid fortjeneste i dragsuget etter bølgene rundt røverromanen da Vinci-koden.
Teologiske forskningsmiljøer har slått bunnen ut av Dan Browns spekulative konstruksjoner. Men nå kommer altså filmen som bygger videre på teoriene. Også den med stryk-karakter i seriøse forskningsmiljøer. ”Dette holder ikke vitenskapelig standard. De er bare ute etter pengene”, sier Amos Kloner, den israelske arkeologen som først undersøkte kistene.
Joe Zias ved Rockefellermuseet i i Jerusalem, som klassifiserte kistene da de ble funnet, sier at filmen latterliggjør det arkeologiske profesjon.
”Dette hadde vært latterlig dersom det ikke hadde ført så mange mennesker vill”, sier professor emeritus William Dever ved universitetet i Arizona, som har arbeidet med israelsk arkeologi i 50 år. (Kilde: Vårt Land)

En viktig påminnelse
Den som av ulike grunner vil komme til å se filmen, kan jo bruke anledningen den gir til å tenke over hva det betyr å ha en tro – og hva det ville innebære å miste den. I troen på Jesu død og oppstandelse ligger en frigjørende kraft. Påskens budskap er at graven er tom, og Jesus lever! Det er dette som er primærkildenes samstemte budskap i de fire evangeliene.
Så blir det uansett et spørsmål om tro, enten på Dan Browns røverroman og James Camerons spekulative film eller på kirkens 2000 år gamle tro på den tomme grav og apostelordet:
”Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom. Da står vi som falske vitner om Gud” (1. Korintierbrev kap.15).
Velger vi å tro på oppstandelsen, da har vi grunn til å tro på Jesus som frigjører også i vårt eget liv – og for mennesker over hele jorden. ”Livet vant, dets navn er Jesus, halleluja!”

God påske!

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hei!

Jeg har lest endel på bloggen din, og finner mye fint her. Jeg fant deg da jeg søkte på ordet PÅSKE, fordi jeg ville skrive noe om påskens budskap på min blogg. God påske til deg! :)

april 05, 2007  
Anonymous Anonym said...

du finner min blogg her: http://huldals.blogspot.com

april 05, 2007  

Legg inn en kommentar

<< Home