søndag, februar 07, 2010

Kristne i muslimske land undertrykkes!

Vi har nettopp hatt en debatt etter at Sveits ved en folkeavstemning sa nei til at muslimske minareter kunne oppføres i landet. I Norge har det fremkommet ulike syn på dette vedtaket. De fleste erkjenner likevel at den beste veien å gå er å ta godt i mot flyktninger og asylsøkere fra muslimske land som innvilges opphold, møte dem med respekt og la dem få del i våre demokratiske rettigheter på alle områder, inkludert retten til å praktisere sin muslimske tro og oppføre sine moskeer og minareter. Muslimene må imidlertid akseptere en tekstkritisk lesning av Koranen og lære å kjenne, og forholde seg til, de tradisjoner og verdier som gjelder i Norge.

Kristne i muslimske land
Hvordan er det så å være en kristen minoritet i muslimske land? Dessverre er virkeligheten for dem en helt annen enn for muslimer som kommer til det kristne Norge. I langt de fleste muslimske land i verden blir de kristne undertrykt og trakassert. Vi vil gjerne at muslimske ledere her i Norge vil bidra til oppmerksomhet mot denne uretten i de landene de kommer fra og representerer. Det er dessverre slik at viljen til dette ikke ser ut til å være særlig sterk. Leder for muslimsk råd i Norge, Shoaib Sultan, uttaler til avisen Vårt Land at talen om undertrykkelse av kristne i muslimske land er overdrevet, og at det bare handler om ”tungrodde byråkratier” i disse landene. Sultan underslår med dette det faktum at det i land som Afghanistan, Iran, Oman, Jemen, Pakistan, Saudi-Arabia, Libya, Marokko og Egypt gjennomføres systematisk forfølgelse av religiøse minoriteter. I mange av de nevnte landene er det nesten umulig å få tillatelse til å bygge nye kirker. Kristne grupper kan heller ikke samles fritt i kirkebygg, men må holde sine gudstjenester i hemmelighet og med fare for livet. Det er forbudt og forbundet med dødsstraff å konvertere fra islam til kristendommen. Mange jenter med kristen bakgrunn blir kidnappet og tvangskonvertert.

Kjemper for sin rett til å skifte tro
Egypteren Maher al-Gohary ble kristen for 35 år siden og valgte å gå over til kristendommen. Han opplevde vold og trakassering og har derfor levd i skjul med sin tro og stadig byttet bosted. I fjor tok han opp kampen for å bli registrert som kristen. Det muslimske presteskapet utstedte straks en dødsdom over ham. I juni i år fastslo en domstol at muslimskfødte egyptere ikke har lov til å skifte religion. Kristne kan derimot uten problemer bli muslimer. Al-Gohary ønsker å forlate Egypt med sin 15-årige datter, men blir nektet utreise. De lever nå i dekning. Datteren har skrevet brev til president Obama om saken. Den er også blitt tatt opp i FNs menneskerettighetsråd av Human-Etisk Forbund.


Maher al-Gohary og datteren Dina på hemmelig oppholdssted i Egypt. Når dette leses, har de flyttet videre flere ganger.
(Foto: Jon-Geir Dittmann)


Faktisk har Islamsk Råd i Norge i 2007 underskrevet en felles erklæring med Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke om alle menneskers rett til å skifte religion. I erklæringen heter det: ”..Vi tar avstand fra og ønsker å motvirke vold, diskriminering og trakassering som følge av at mennesker ønsker å konvertere eller har konvertert fra en religion til en annen, enten det skjer i Norge eller i utlandet.”
Men avstanden viser seg dessverre å være veldig lang for muslimske ledere som nyter godt av friheten i Norge til å engasjere seg i kampen for å forandre på undertrykkelsen i landene de kommer fra.

Håp om en lysere fremtid?
Kristus viste oss at menneskets verd er det samme for alle, uavhengig av rase, kjønn eller religion. Denne innsikten forplikter oss til å kjempe for dem som blir undertrykket, diskriminert og trakassert for sin tros skyld. I 2007 ble forfølgelse av kristne i muslimske land utpekt av fagbladet Journalisten som et av medienes mest forsømte temaer. Den norsk-irakiske forfatter og muslim, Walid al-Kubaisi er et løfterikt unntak fra forsømmelsen. Han sa nylig i et intervju i Aftenposten på spørsmål om hva han ville si til president Barack Obama i anledning tildeling av fredsprisen: ”Jeg vil takke deg for din Kairo-tale, der du tok til orde for dialog mellom Vesten og den muslimske verden… Men du talte ikke på vegne av minoritetene i den muslimske verden. Selv ble du som svart valgt til president i USA. Når vil et medlem av den åtte millioner store kristne befolkningen i Egypt kunne bli egyptisk president?”
Al-Kubaisis refleksjoner er betimelige. La oss sammen, kristne som muslimer, gjøre vårt for at fremtiden vil gi våre kristne søsken i muslimske land, et verdigere liv.