tirsdag, mars 31, 2009

En tekst som ryster og utfordrer

Prekentekst på 5. søndag i faste 2009: 1 Mos 22,1-13
1 En tid etter at dette hadde hendt, ville Gud sette Abraham på prøve. Han sa til ham: «Abraham!» Og Abraham svarte: «Ja, her er jeg.» 2 Da sa han: «Ta Isak, din eneste sønn, som du er så glad i, og dra til Moria-landet! Der skal du ofre ham som brennoffer på et av fjellene som jeg vil vise deg!» 3 Morgenen etter stod Abraham tidlig opp, lesset på eselet sitt og tok med seg to av tjenesteguttene sine og sønnen Isak. Han kløvde ved til brennofferet, og så gav han seg på vei til det stedet Gud hadde sagt ham. 4 Den tredje dagen da Abraham så seg omkring, fikk han øye på stedet langt borte. 5 Da sa Abraham til tjenesteguttene sine: «Bli dere her med eselet, mens jeg og gutten går dit bort for å tilbe; og så kommer vi tilbake til dere.» 6 Så tok Abraham offerveden og la den på Isak, sønnen sin. Selv tok han ilden og kniven i hånden; og så gikk de sammen, de to. 7 Da sa Isak til sin far Abraham: «Du far!» Og han svarte: «Ja, gutten min.» Isak sa: «Se, her er ilden og veden, men hvor er lammet som vi skal ofre?» 8 Abraham svarte: «Gud vil nok selv se seg ut et offerlam, gutten min.» Og så gikk de videre sammen, de to. 9 Da de kom til det stedet Gud hadde sagt, bygde Abraham et alter der og la veden til rette. Så bandt han Isak, sønnen sin, og la ham på alteret, oppå veden. 10 Og Abraham rakte ut hånden og tok kniven for å ofre sin sønn. 11 Da ropte Herrens engel til ham fra himmelen og sa: «Abraham, Abraham!» Og han svarte: «Ja, her er jeg.» 12 Da sa engelen: «Legg ikke hånd på gutten og gjør ham ikke noe! For nå vet jeg at du frykter Gud, siden du ikke engang sparte din eneste sønn for meg.» 13 Da Abraham så opp, fikk han øye på en vær som hang fast etter hornene i et kjerr like bak ham. Da gikk han bort og tok væren og ofret den som brennoffer istedenfor sønnen sin.

Gud hadde gitt Abraham en etterlengtet sønn. Abraham var 100 og Sarah, hans kone var 90 år. Men mirakelet skjedde, Sarah fødte en sønn. Og ikke bare det: Det var gjennom sønnen, Isak, at løftet til Abraham skulle realiseres: Din slekt skal bli tallrik som himmelens stjerner (15,5)… I deg skal alle jordens slekter velsignes (12,3). Isak var løftets sønn.

Da maleren Håkon Bleken skulle male 96 malerier med bibelske motiver til Spjelkavik kirke, valgte han på ett av dem å male Abraham som ofrer Isak. Det ble rabalder. Abraham med kniven i hånden vakte så kraftige reaksjoner at biskopen selv tok affære og forsøkte å stoppe det. Men nå henger det der likevel – og taler til moderne mennesker som kommer til kirken. Og så kan vi spørre: Hva taler det om, egentlig?
Om at troen står over etikken, sier den danske filosofen Søren Kierkegaard i sin bok ”Frygt og Bæven." Om blind tro, vil andre si, tro som kan vise seg å gå på tvers av menneskelige begreper om rett og galt. Nærmer vi oss da ikke det uhyrlige begrepet ”fundamentalisme”?
Det var det det mente, utvalget, som for 2 år siden, i forslaget til nye tekstrekker for Den norske kirke, like godt hadde luket ut to av Det gamle testamentes kjente tekster, nemlig ofringen av Isak (1Mos 22, 1.19) og David og Goliat (1 Sam 17). Argumentet mot Abrahamteksten var som følger: ”Teksten kan oppmuntre til ukontrollert lydighet/fundamentalisme”.
Kritikken mot utvalget lot ikke vente på seg. Det ble påpekt at det verken var moralteologisk eller annen teologisk begrunnelse for utelatelsen, men snarere ønsket om en fornuftig og spiselig tro. ”La oss høre Herrens ord. Men la oss høre noe inkluderende og hyggelig, kanskje litt medmenneskelighet med en touch av Gud..”, ironiserer en prestekollega i avisen Vårt Land samme høst, der tekstrekkeforslaget er tema.

Nå er teksten tatt inn i varmen igjen, antakelig med en from forhåpning om at den likevel skulle kunne ha noe å si oss i dag. Men teksten kom inn som lesetekst. Så, for virkelig å teste dens relevans for mennesker i dag, har et annet utvalg like godt satt den opp som prekentekst på denne søndagen. Det er definitivt første gang det skjer, og det kan bli mange år til neste gang.
La oss kort vende tilbake til Håkon Blekens maleri. Der holder Guds hånd kniven tilbake. Det er nok medvirkende til at maleriet fortsatt henger i Spjelkavik kirke. Det var likevel ikke Guds mening å ofre Isak, enn si ta i mot Abrahams offer. Guds mening var å prøve Abrahams tro. Vi vender oss igjen til folosofen og teologen Kierkegaard, som mener (i ”Frygt og Bæven”) at Abrahams vilje til å ofre Isak viser at troen står over etikken. Han var villig til offer for sin tro – selv om all mulig menneskelig fornuft og etikk talte i mot. Troen og den enkeltes forhold til Gud overstyrer etikken hvis Gud befaler det. Det religiøse kan ikke reduseres til en form for sosial etikk. Abrahams tro er et paradoks, der den enkelte står høyere enn det allmenne, etiske. Troens ridder, Abraham kan følgelig aldri forstås, bare beundres”, skriver Kierkegaard.

Blant de moderne filosofer som har befattet seg med denne teksten, er den litauisk-franske filosof, Emmanuel Levinas, som levde til 1995.
I hans filosofi er det noe ganske annet som står i sentrum. Dersom nesten og troen settes opp mot hverandre på en slik måte som i fortellingen om Abraham og Isak, er det liten tvil om hvem av de to Levinas velger å forsvare. Hos ham spiller begrepet ”den annens ansikt” en avgjørende rolle. Det er den annens ansikt som styrer etikken, for det rommer også troens metafysiske dimensjon i seg. Levinas går langt i å antyde at vi møter Gud i den annens ansikt, og kun der. Den annen kommer før både Gud og meg, og bare ved å tjene den annen, kommer man den hellige nærmere. Det finnes ingen åndelighet utenfor etikken, ingen tilbedelse som rager ut over mitt ansvar for den annen. Høydepunktet i historien om Abraham er derfor ikke Abrahams urokkelige tro, men det sekundet der røsten kaller ham tilbake til etikkens orden, nettopp fordi den annen er i ferd med å krenkes. Denne Guds inngripen viser Levinas´ poeng: At etikken kommer før religionen.

Oppsummerende: Der troen skildres som det aller helligste i Kierkegaards ”Frygt og Bæven”, ser vi at det er Isak, den annen, som vurderes som det helligste i Levinas´ moralfilosofi.

Tilbake til vår egen tro og debatten rundt utvalgets forslag om å luke ut denne teksten: Er vi blitt preget av en tilpasset, politisk korrekt tro? Har vi stengt av for den dimensjonen ved troen som overskrider fornuft og erfaring, som ryster oss og fører oss dit vi ikke selv styrer eller kontrollerer det hele? Har troslivet vårt blitt forutsigbart og grått fordi vi tvilholder på det som hittil har gitt livet og troen en mening, men til gjengjeld mistet håpets og forvandlingens mulighet?
Skal løftet bli et håp som er bærekraftig også ut over øyeblikket, må jeg være beredt til å ofre det konkrete som jeg binder mitt håp til. Da kan håpet fornyes gjennom ny erfaring, Gud selv blir håpets kilde, og det blir til ny vekst.

Jeg tenker at jeg begir meg i følge med Abraham og sønnen hans opp til fjellet Moria. Jeg nærmer meg fjellet i spent forventning. Oppe på Moriafjellet gjør Abraham klar til ofring. En røst fra himmelen stanser kniven i Abrahams hånd. ”Legg ikke hånd på gutten. Nå vet jeg at du frykter Gud..” Abraham får øye på væren som sitter fast i et kjerr like ved og går for å løse den.

I det jeg går ned fra fjellet, ser jeg kniven til Abraham, den er lagt over et stykke ved slik at det danner et kors. Jeg tenker at det er slik kunstneren Marc Chagall har malt det i Knesset, Israels nasjonalforsamling.
Bak buskene, der væren hadde satt seg fast, ser jeg tydelig konturene av et annet berg, Golgata. Dit er Guds egen Sønn på vei, til offerstedet. Det er snart påske..

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we possess been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] fitted a sustained fix conditions and know how to harness the titanic power of Xrumer and build it into a Banknotes machine.

We also purvey the cheapest prices on the market. Many competitors see fit charge 2x or consistent 3x and a destiny of the time 5x what we debt you. But we feel in providing prominent help at a debilitated affordable rate. The whole incidental of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper substitute to buying Xrumer. So we train to support that mental activity in mind and yield you with the cheapest censure possible.

Not solitary do we cause the best prices but our turnaround time for your Xrumer posting is super fast. We will take your posting done ahead of you distinguish it.

We also provide you with a full log of successful posts on contrasting forums. So that you can see over the extent of yourself the power of Xrumer and how we have harnessed it to emoluments your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can wish to see thousands upon thousands of backlinks in behalf of your site. Tons of the forums that your Install you force be posted on oblige high PageRank. Having your association on these sites can deep down help establish up some crown grade endorse links and really riding-boot your Alexa Rating and Google PageRank rating through the roof.

This is making your position more and more popular. And with this developing in celebrity as grammatically as PageRank you can envisage to see your milieu really downright high in those Search Mechanism Results.
Transport

The amount of conveyance that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your site to tens of thousands of forums. With our higher packages you may still be publishing your position to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Imagine 1 mail on a popular forum last will and testament almost always get 1000 or so views, with communicate 100 of those people visiting your site. Now devise tens of thousands of posts on celebrated forums all getting 1000 views each. Your traffic ordain associate because of the roof.

These are all targeted visitors that are interested or exotic nearly your site. Envision how divers sales or leads you can succeed in with this considerable figure up of targeted visitors. You are in fact stumbling upon a goldmine bright to be picked and profited from.

Remember, Above is Money.
[/b]

TRAVERSE B RECOVER YOUR CHEAP ERUPTION TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

januar 31, 2010  
Anonymous Anonym said...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dismiss Crawling Downloads With NZB Files You Can Hastily Find HD Movies, Console Games, MP3 Singles, Applications & Download Them at Accelerated Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB[/B][/URL]

februar 03, 2010  
Anonymous Anonym said...

Putting together the vicious with two backs casinos? ok this unversed [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] leader and overlay online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also check in view our up to tryst [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and overwhelmed present hard make of the palatinate !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] livelihood is www.ttittancasino.com , measure than of german gamblers, baptize humanitarian online casino bonus.

februar 13, 2010  
Anonymous Anonym said...

[url=http://www.23planet.com]casino[/url], also known as accepted casinos or Internet casinos, are online versions of household ("brick and mortar") casinos. Online casinos approve gamblers to filch up and wager on casino games from start to sup the Internet.
Online casinos habitually outfit odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos demand on higher payback percentages in the servicing of working ploy games, and some cook up d be reconciled community payout consequence profit audits on their websites. Assuming that the online casino is using an correctly programmed unsystematic consolidate up generator, register games like blackjack include an established repress edge. The payout size during these games are established to the gist the rules of the game.
Distinct online casinos sublease out or come into the grasp of their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Worldwide Subterfuge Technology and CryptoLogic Inc.

januar 14, 2013  
Anonymous Anonym said...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casino bonus[/url] check the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]online casinos[/url] manumitted no set aside reward at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatch casino
[/url].

februar 05, 2013  

Legg inn en kommentar

<< Home